close
Početna > Za medije > Novosti

Novosti

Svečano proglašenje najboljih lekara i farmaceuta međunarodnog konkursa International Medis Awards 2018.

Pozorišne daske Narodnog pozorišta Sarajevo večeras su ugostile vrhunske stručnjake – finaliste međunarodnog konkursa International Medis Awards for Medical Research. Priznanja su tokom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje lekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope.  

Za nagradu su ove godine konkurisali lekari i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmisanim međunarodnim publikacijama sa faktorom uticaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 lekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u lečenju o devet terapijskih oblasti međunarodni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr Matije Tomšiča, dr med., izabrao je 18 finalista.

»Međunarodni žiri International Medis Awards je svake godine polako zaoštravao uslove i trudio se da uspostavi transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu mora da podignemo letvicu i potrudimo se da je preskočimo. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ovaj večer je dokaz da bez napornog i istrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo da obezbedimo svojim pacijentima najbolju moguću obradu, moramo takođe biti uključeni u istraživački rad«, obratio se uznemirenoj publici sarajevskog Narodnog pozorišta neposredno pre svečanog proglašenja pobednika u devet medicinskih oblasti predsednik međunarodnog žirija International Medis Awards profesor Matija Tomšič.

Žiri je ove godine pregledao i ocenio rekordan broj prijavljenih inovativnih projekata kojima je za prestižne nagrade konkurisalo čak 156 istraživača sa devet područja: intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija, kao i farmacija.

Inicijator međunarodnog konkursa International Medis Awards je preduzeće Medis, u kojem su pre pet godina, povodom jubileja za četvrt veka postojanja, doneli odluku da će zdušno podsticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji. Svoju odluku koju Medis sprovodi već petu godinu zaredom objasnio je predsednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr ph.: »Posle 25 godina uspešnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji mnogo izvrsnih istraživačkih priča koje pišu lekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su veoma priznata i cenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvereni smo da zaslužuju posebno priznanje i kompliment jer znatno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja. Zato sam danas naročito ponosan jer mogu da učestvujem u proglašenju finalista i pobednika International Medis Awards 2018.«

Publiku u sarajevskom Narodnom pozorištu u uvodu je pozdravio akademik Miloš Trifković, predsednik Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmerenog društva kojeg u Bosni i Hercegovini još uvek nema dovoljno i zbog toga je dodelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao podsticaj nauci.

Pobednici International Medis Awards 2018.

Medisove e-novosti
Upoznat sam sa pravilima o zaštiti prava na privatnost.