close
Početna > Za medije > Novosti

Novosti

Pobednici International Medis Awards 2018.

Ko su izuzetni pojedinci koji pored svakodnevnog kliničkog rada sa pacijentima svaki slobodni trenutak namenjuju za otkrivanje manje invazivnih dijagnostičkih metoda, efikasnijih i bezbednijih terapija i rešenja koja bi pacijentima omogućila kvalitetniji život?

Neurolog asist. dr Dejan Georgiev, dr med., iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana je na području neurologije uverio žiri ispitivanjem koje omogućava da se kod operisanih pacijenata sa distonijom na vreme predvide parkinsonski znaci i da se neželjena dejstva lečenja pravilno leče.

Reumatologija je izuzetno uzbudljivo područje za mađarskog profesora dr Pétera Vincea Bálinta sa Nacionalnog instituta za reumatologiju i fizioterapiju u Budimpešti, koji je proučio i nanovo definisao različite oblike upala mišićnih i vezivnih insercija pacijenata sa spondiloartritisom i psorijatičkim artritisom.

Ivan Škegro, oftalmolog, Klinični bolnišnični center Zagreb, Hrvatska, dobio je naziv pobednika. U svom stručnom radu bavio se sa istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom kičmene moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata i time ih riješio muka.

Asist. dr Amra Šakušić, dr med., specijalizant intenzivne medicine iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u sklopu višegodišnjeg ispitivanja 103.255 pacijenata otkrila je da na pojavu kognitivnih poremećaja kod pacijenata koji su bili lečeni u jedinicama intenzivne nege i terapije između ostalog utiču povišeni nivoi amonijaka u krvi. Osvojila je prvo mesto u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije.

Međunarodno priznati stručni članak sa izuzetno visokim faktorom uticaja nadmašio je sve prijave u kategoriji gastroenterologije. Njegov autor, gastroenterolog prof. dr Dino Tarabar sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je više od dve decenije predan istraživanju, zajedno sa kolegama otkrio je način kojim može da se onemogući prolaz leukocita kroz krvne sudove u crevima i time spreči upala. Ta metoda će pomoći u razvoju mnogo bezbednijih i efikasnijih lekova za gastroenterološke bolesti.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobednika pripada pedijatru doc. dr Mariu Ćuku, dr med., iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, retkoj bolesti sa imunološkom deficijencijom. Tako je doprineo boljoj dijagnozi i lečenju ove izuzetno retke bolesti i time sprečio smrt na koju bi inače bio osuđen dečak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru sa ovom retkom naslednom bolešću.

Doc. dr Marin Jukić, mr. ph., dr med., sa Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu za svoj mukotrpni istraživački rad, kako ga je opisao, dobio je zlatno priznanje. Zajedno sa kolegama shvatio je zašto bolesnici sa depresijom tako različito reaguju na jedan od najčešće propisanih antidepresiva – escitalopram – i time postavio revolucionarne osnove za individualizovano propisivanje ovog najčešće upotrebljavanog leka u psihijatriji.

Na terapijskom području ginekologije žiri je dodelio priznanje ginekologu i akušeru dr Miru Šimunu Alebiću, dr med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu, koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih pacijentkinja sa neplodnošću su do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definisanje ovih pacijentkinja i izbor najboljeg oblika lečenja.

Iznenađenje večeri je bilo pobedničko postolje u kategoriji Pulmologija i alergologija, gde je žiri procenio da dermatolog, alergolog i imunolog prof. dr Vesna Grivčeva-Panovska, dr med., sa Univerzitetske dermatološke klinike u Skoplju i pulmolog dr Zsófia Lázár sa Univerziteta Semmelweis u Budimpešti inovativnim pristupima i važnim rezultatima na ovom medicinskom području zaslužuju prvo mesto. Obe!

Prof. dr Grivčeva-Panovska je otkrila da u Makedoniji postoje čak četiri različite mutacije hereditarnog angioedema i da se te mutacije pomenute retke genetske bolesti ne mogu naći ni u jednoj od susednih država u regionu. Njeno otkriće će omogućiti izbor terapije po meri svakog pojedinog pacijenta. Pulmologinja dr Lázár je sa saradnicima predstavila novu neinvazivnu metodu kojom se kod pacijenata sa KOBP putem izdahnutog vazduha može meriti prisustvo upale i početi je na vreme lečiti.

Ovogodišnji pobednici dokazuju da ih, uprkos geografskoj raspršenosti i različitim medicinskim područjima, vode slični motivi, predanost i misija. Povezuje ih takođe klinička svakodnevnica u kojoj pred sobom uvek imaju pacijente u krizi koji žele i traže njihovu pomoć. Finalisti International Medis Awards predano im obezbeđuju tu pomoć u svojim ambulantama. Štaviše – u nadi da će za njih naći bolje i prihvatljivije metode dijagnostikovanja i efikasnije lečenje te im omogućiti bolji život uvek se, sa pacijentima pred očima, neumorno prihvataju i istraživačkog rada.

Sve prihvaćene stručne radove ocenjuje i bira nezavisni međunarodni žiri: iz Slovenije prof. dr Matija Tomšič (predsednik žirija) i prof. dr Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Austrije prof. dr Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr Nándor Ács (ginekologija), iz Makedonije prof. dr Sašo Stojčev (neurologija), iz Srbije prof. dr Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr Branimir Nestorović (pulmologija sa alergologijom).

Pobednici su osvojili skulpturu slovenačko-hrvatskog umetnika Jakova Brdara Budućnost i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 EUR. Finalisti su dobili priznanje i nagradu u iznosu od 500 EUR.

Medisove e-novosti
Upoznat sam sa pravilima o zaštiti prava na privatnost.