Početna > Za medije > Novosti

Srpski lekari nagrađeni za izuzetna istraživačka dostignuća

Osam lekara i jedan farmaceut nagrađeni su prestižnim priznanjem International Medis Awards for Medical Research, a među njima su jedan lekar i jedan farmaceut iz Srbije.

Farmaceutsko preduzeće Medis već četvrtu godinu dodeljuje Medis Awards, međunarodne nagrade za izuzetna aplikativna dostignuća u medicini i farmaciji. Svoje istraživačke radove ove godine prijavilo je 43 lekara iz Srbije, od kojih su se četiri uvrstila među finaliste. Nagradu Medis Awards 2017 dobila je dr sci med Mladena Lalić-Popović, za podrućje farmacije, dok je nagrada za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje, koje se ove godine dodeljuje prvi put, pripala dr sci med Jeleni Vojinović.

Svečano uručenje nagrada održano je sinoć u Operi i pozorištu Madlenianum, gde je oko 500 okupljenih istraživača, lekara, farmaceuta, akademika i drugih stručnjaka pozdravio predsednik Srpske akademije nauka, prof dr Vladimir Kostić. Nagrade je pobednicima uručio generalni direktor preduzeća Medis, Tone Strnad.

»Veliko mi je zadovoljstvo što i ove godine dodeljujemo Medis Awards najboljim medicinskim dostignućima u regionu. Tokom 28 godina uspešnog poslovanja zaključili smo da na području medicine i farmacije ima mnogo odličnih istraživačkih radova koji značajno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja, ali uglavnom ostaju neprimećeni i neprepoznati u široj javnosti. U želji da doprinesemo njihovoj prepoznatljivosti ne samo u okvirima već i izvan granica zemalja u kojima rade, pre četiri godine pokrenuli smo Medis Awards.«, istakao je ovom prilikom Tone Strnad.

Osim pomenutih dobitnica, među finalistima su se našla još dva lekara iz Srbije: dr sci med Marija Stević, dr med, za područje alergologije i prof. dr Maja Živković, dr med, za područje oftalmologije.

Rekordan broj prijava

Ove godine su stručnjaci iz sedam zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i poslali rekordan broj prijava, čak  166 prijava iz devet terapijskih područja medicine i farmacije. Međunarodni žiri priznatih stručnjaka pod vodstvom predsednika žirija prof. dr Matije Tomšiča, načelnika Kliničkog odeljenja za reumatologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana, nezavisno je pregledao sve prijave i odabrao 19 finalista a zatim pobednike za svaki od devet područja: anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija, reumatologija i posebna nagrada za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje.

Članovi međunarodnog stručnog žirija:

• Anesteziologija: prof. dr Nenad Karanović, dr med., Hrvatska
  • Gastroenterologija: prof. dr Milenko Bevanda, Bosna i Hercegovina
  • Ginekologija: prof. dr Nandor Acs, dr med., Mađarska
  • Farmacija: prof. dr Ivan Stanković, Srbija
  • Neurologija: prof. dr Sašo Stojčev, dr med., Makedonija
  • Oftalmologija: prof. dr Barbara Cvenkel, dr med., Slovenija
  • Pedijatrija: prof. dr Reinhold Kerbl, dr med., Austrija
  • Pulmologija: prof. dr Branimir Nestorović, dr med., Srbija
  • Reumatologija: prof. dr Branimir Anić, dr med., Hrvatska

Pobednici iz pet zemalja

Nagrade Medis Awards na devet terapijskih područja dobili su lekari i farmaceut iz pet zemalja:

• Anesteziologija: dr sci med Tihamer Molnar, dr med, Mađarska
  • Gastroenterologija: dr sci med, Mattias Mandorfer, dr med, Austrija
  • Ginekologija: dr Andraž Dovnik, dr med, Slovenija
  • Farmacija: dr Mladena Lalić-Popović, Srbija
  • Neurologija: dr sci med Veronika Rutar Gorišek, dr med, Slovenija
  • Oftalmologija: dr Aleksej Medić, dr med, Hrvatska
  • Pedijatrija: dr Klemen Dovč, dr med, Slovenija
  • Pulmologija: Marina Labor, dr med, Hrvatska
  • Reumatologija: mr Ivan Padjen, dr med, Hrvatska
  • Najbolje multicentrično panevropsko istraživanje: dr sci med Jelena Vojinović, Srbija

O Medis Awards

Međunarodna nagrada Medis Awards za medicinska dostignuća pokrenula je 2014. godine farmaceutska kompanija Medis u želji da nagradi posebna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u ovom delu Evrope, pošto njihov rad neposredno vodi napretku u dijagnostici i lečenju različitih bolesti. Nagrade Medis Awards razvile su se u godišnji međunarodni konkurs za stručnjake iz medicine i farmacije koji su svoje istraživačke radove predstavili na evropskim ili svetskim stručnim kongresima ili objavili u stručnim publikacijama sa visokim faktorom uticaja.

Finaliste i dobitnike nagrada ocenjuje na osnovu stručnih kriterijuma nezavisni međunarodni stručni žiri. Od svih prijavljenih radova odaberu se oni koji su prema stručnom mišljenju žirija najbolji. Svečanom ceremonijom dodele nagrada Medis želi  da doprinese većoj prepoznatljivosti dobitnika i njihovom međusobnom upoznavanju u ovom delu Evrope, kako bi podstakao njihovu saradnju u istraživačkom, naučnom i kliničkom radu a sve u cilju boljeg kvaliteta lečenja pacijenata.

Za više informacija o nagradi Medis Awards posetite www.medis-awards.com

Medisove e-novosti
Upoznat sam sa pravilima o zaštiti prava na privatnost.